De Onfatsoenlijken

Zender

VRT/Canvas

Regie

Luc Lemaitre

Concept & eindredactie

Jan Antonissen

Duur

7 x 45′

Distributie

Mediawan

Uitzending

2020

Awards & Nominaties

Ensors – winnaar
New York TV & Film Awards – winnaar

Virginia Festival
HA! van HUMO

categorie

Documentaire

Het huidige politieke klimaat in de Europese Unie liegt er niet om, populisme is alomtegenwoordig. Je moet tegenwoordig geen politiek expert meer zijn om de verkiezingen in elke lidstaat te voorspellen: de traditionele partijen krijgen klappen en de populistische partijen schieten pijlsnel omhoog. De burger is boos, en die stemmen klinken zowel links als rechts almaar luider.

In De Onfatsoenlijken onderzoeken we waar die boosheid vandaan komt. We zoeken naar antwoorden in de levensverhalen van mensen die zich afkeren van de traditionele politiek. Wie zijn die Onfatsoenlijken, die een schokgolf doorheen de Europese Unie jagen? Elke aflevering vertelt drie ‘onfatsoenlijke’ verhalen, afgewisseld met archiefmateriaal. Oude fragmenten over de Europese droom staan in schril contrast met recente berichtgeving over de Europese realiteit. In zeven afleveringen zet deze documentairereeks de kijker aan tot zelfstandig denken in een debat dat steeds vaker vergiftigd wordt door nepnieuws.

Naar het gelijknamige boek De Onfatsoenlijken door Jan Antonissen (met de steun van Fonds Pascal Decroos). Met de steun van de Belgische Tax Shelter en Screen Flanders.

Naar het gelijknamige boek door Jan Antonissen

Awards

Beste Documentaire - TV

Best Documentary - Social Issues

Foto's